In het hoofd van onze nieuwe UX/UI Designer Tijs

Nog geen drie weken geleden nam Tijs Raes, onze nieuwe UX/UI Designer, zijn onthaalzakje in ontvangst en kreeg hij er 28 enthousiaste collega’s bij. Maar wie is hij? Vandaag leren we hem beter kennen tijdens een tête-à-tête met onze manager Bram Van Impe.

 

 

Hoe sla jij de brug tussen mensen en technologie?

Tijs: “Als UX/UI Designer sta je voortdurend in contact met je gebruikers, alsook met de developers. Aangezien je verantwoordelijk bent voor de usability van een product, sla je die brug eigenlijk onmiddellijk.”

Bram: “Klopt. De voorbije twee jaren hebben we er bewust voor gekozen om versneld in te zetten op business analyse. Daardoor is onze band met de klanten ondertussen heel sterk geworden. Echter willen we in de toekomst ook meer aandacht geven aan eindgebruikers. Zo kunnen we de opdrachtgevers, eindgebruikers en technologie mooi verzoenen. Ook het aantal projecten blijft groeien en we willen garanderen dat er overal een degelijke analyse gebeurt nog voor we een letter programmeren. Daarnaast moet de analist ook de ruimte hebben om tijdens de verschillende iteraties van het ontwikkeltraject betrokken te blijven.”

Tijs: “En dat niet alleen. Ook developers zijn geëngageerder en nog meer toegewijd wanneer ze betrokken worden bij analyse en bepaalde keuzes. Zo nemen ze meer ownership over wat ze ontwikkelen en weet iedereen van het team dat ze meerwaarde aan het creëren zijn.”

Hoe belangrijk is vrijheid in een job?

Tijs: “Ik vind het vooral belangrijk om met nieuwe technieken te kunnen experimenteren en zelf met nieuwe ideeën op de proppen te komen. En ja, ik ben best wel een vroege vogel, dus de glijdende werkuren zijn mooi meegenomen. ’s Morgens ben ik nog fris en kan ik heel geconcentreerd werken.”

Bram: “Haha, ik ben echt wel een nachtmens. Ook al heb ik altijd de vroege shift om de kinderen naar school te brengen. Maar inderdaad, Tijs zal met zijn ideeën een mooie aanvulling zijn op het team van onze business analisten Ann en Nikolaas en onze UX/UI designer Pieter.”

Wat betekent innovatie voor jou?

Tijs: “Innovatie is voor mij niet louter technisch. Innovatie zit in alles: in een manier van denken, in het optimaliseren van processen en diensten. Vaak komt er zelf geen baanbrekende technologie aan te pas.”

Bram: “Inderdaad. Innoveren is iets opnieuw in vraag durven te stellen, beetje bij beetje verbeteren, al dan niet met de inzet van technologie. In veel gevallen ben ik fan van incrementele innovatie in tegenstelling tot radicale innovatie. Organisch elke dag een beetje beter worden, daar zit het hem in.”

Tijs: “Radicale innovatie is niet altijd de juiste keuzes voor gebruikers. Vaak geraken ze gedesoriënteerd en is er nood aan change management om die innovatie te implementeren.”

Bram: “De gave is eigenlijk niet om innovatief te zijn, maar om inventief te zijn en zo bij innovatie uit te komen. Daarmee bedoel ik dat je niet blijft vast zitten in obstakels, maar dat je net tijdens het overwinnen van die obstakels op innovatie uitkomt.”

Hoe blijf jij bij met de nieuwste trends in je job?

Tijs: “Voortdurend ben ik op zoek naar nieuwe opleidingen. Vooral praktijkgerichte opleidingen. Want overal kan je theorie lezen, maar je moet vaak zaken nog in de praktijk ondervinden. Zo kan je bijvoorbeeld de theorie rond user interviews wel lezen, maar heb je niet meteen de soft skills om die uit te voeren. In praktijkgerichte opleidingen heb je vaak projecten die je moet opzetten. Naast de opleidingen in UX-design die ik heb gevolgd, vind ik het ook altijd interessant om andere domeinen te verkennen en daardoor mee te kunnen denken met collega’s. Zo volgde ik bijvoorbeeld een opleiding tot scrum master. Sindsdien kan ik ook veel gemakkelijker mee redeneren met projectmanagers.”

Bram: “Naast de opleidingen die deel zullen uitmaken van je persoonlijk groeitraject, zou ik ook aanraden om zo veel mogelijk kennis te absorberen die al bij onze mensen zit, zoals de kennis over visual facilitation en user story mapping die onze business analisten bezitten. En omgekeerd ook om jouw kennis te delen met onze collega’s. Samen weten we meer.”

Op welke projecten ga je straks werken?

Tijs: “Voornamelijk op eGovFlow, het webloket. Het is zo’n dankbaar project, want het heeft ontzettend veel gebruikers gaande van mensen die nog nooit een computer gebruikt hebben tot digital natives. Een heel mooie uitdaging dus.”

Bram: “Tijs zijn aanwerving kadert ook in de ambitie die we hebben om met eGovFlow beschikbaar te zijn voor meer dan de helft van alle Belgen. Nu zitten we op zo’n 3 229 965 inwoners. De overheid wil bovendien ook blijven innoveren. eGovFlow zoals het nu is, is zeker niet de eindbestemming. Met Novado bouwen we mee aan een toekomst- en klantgerichte overheid.”

Wie ben jij naast het werk?

Tijs: “Een goeie partner voor mijn vriendin, bijna papa en de trotse eigenaar van ons hondje Rudolf die we hebben gered uit Spanje. Daarnaast ben ik oud-leiding van de KSA. In mijn vrije tijd hou ik me vaak bezig met design. Zo ontwerp ik bijvoorbeeld geboortekaartjes en trouwkaartjes. Eigenlijk zou ik ook graag digitaal leren tekenen. Ook servicedesign lijkt me heel interessant om te leren. Dat is nog een stapje verder dan user experience design. Je maakt niet enkel schermen en applicaties, maar een volledig proces.”

Bram: “Dat vind ik mooi. En eigenlijk is dat de kern: mensen met een passie voor hun job. Ik vind het prachtig om te zien dat mensen die naast hun job nog met hun passies bezig zijn omdat het hen zo hard interesseert!”

Tijs: “Die passie heb je ook wel echt nodig als UX/UI Designer. Als je enkel je uurtjes klopt om brood op de plank te krijgen, dan heb je te weinig drive om écht te begrijpen wat je gebruiker denkt en voelt.”

 

Trouwens, dit is Tijs.

Komt jouw interview binnenkort ook op deze pagina? Duik in onze jobs.