De inspiratiebronnen van business analyst Ann

Waar vinden onze mensen kennis en inspiratie, die hen helpt bij hun job? Onze business analyst Ann doet een boekje open over haar geliefkoosde inspiratiebronnen!

Dag Ann! Zijn er boeken waaruit jij veel leert of geleerd hebt voor jouw job?

“Ik ga meteen beginnen met een bekentenis: er staan veel boeken over business analyse op mijn leeslijstje maar helaas ontbreekt het mij momenteel aan tijd om ze ook effectief te lezen. Zelfs aan boeken puur ter ontspanning kom ik voorlopig niet toe… Ik was vroeger nochtans een echte boekenwurm. Het was zelfs zo erg dat ik in de vakantie na 3 dagen meestal al terug in de bib stond met mijn 10 uitgelezen boeken!”

“Vorig jaar las ik “The Business Analyst” van Adrian Reed. Dit boek biedt een goed zicht op wat een business analyst allemaal doet en welke carrière hij/zij kan volgen. Een boek dat ik bijna gans uitgelezen heb en af en toe nog eens bovenhaal is “Game Storming” (Dave Gray/Sunni Brown/James Macanufo). Ik haal er veel inspiratie uit om op een originele manier te communiceren, te brainstormen, ideeën te verzamelen en te rangschikken.”

Er zijn 2 boeken die ik graag zou willen lezen, mocht ik een beetje meer tijd hebben. Het eerste is “Guide to Business Analysis Body of Knowledge”, ook wel de “Babok Guide” genoemd. Dit boek is niet alleen een handig naslagwerk, het is ook de basis om het IIBA-certificaat te halen. Ik heb er af en toe al een stuk uit gelezen en normaal ging ik het vorig jaar volledig lezen. Maar corona bracht mijn planning in de war… Ook het boek “Business Analyse” van Gert Zweedijk ligt nog te wachten om gelezen te worden. Volgens de reviews is dit een handig praktijkhandboek voor analysten, product owners, business managers en agile ontwikkelaars. Kortom, veel plannen en inspiratie maar het is hoog tijd voor wat leesactie!”

Op welke andere manieren doe je kennis en inspiratie op?

“Ik probeer me vooral op ‘korte zaken’ te focussen. Op LinkedIn volg ik bijvoorbeeld Butzi (Johannes Alinhac), een entertainer/goochelaar die op zijn eigen lucratieve manier creativiteit probeert op te wekken en mensen helpt om te brainstormen. Een belangrijke eigenschap voor een business analyst! Daarnaast volg ik Pardeep Dhanda. Hij doet veel infosessies en speaker sessions in verband met visual thinking. Want als er iets is waarvan ik overtuigd ben, dan is het dat je met visuele technieken veel dichter en dieper tot bij de mensen kan doordringen.”

“Ik bekijk ook op YouTube veel filmpjes over business analyse. Het voordeel is dat die meestal niet zo lang duren, en ik haal er altijd wel iets nuttigs uit dat mij goed van pas komt. En dan zijn er nog de vele TED Talks (via ted.com), altijd handig om iets mee te pikken en bij te leren als je een gaatje over hebt. Het hoeft daarbij niet allemaal over pure business analyse te gaan. Er zijn massa’s boeiende talks over business of IT of soft skills in het algemeen. Een van mijn favorieten is Simon Sinek, die veel inspiratie geeft over leiderschap en ontzettend motiverende quotes op de wereld loslaat.”

“Dus je ziet, ik heb misschien geen ganse “bibliotheek” over business analyse gelezen, maar ik ben fan van het “sprokkelen” van kennis en ideeën via allerlei korte artikels, filmpjes, opleidingen enzovoort. Ik ben er zeker van dat dit me helpt om nog beter te worden in mijn job!”

Wij ook, Ann. Bedankt voor dit leuke gesprek en de interessante lees-, kijk- en luistertips!