Bijleren om te innoveren: Jeffrey woonde de .NET Conf 2020 bij

2020 loopt stilaan op z’n einde. Het was een vreemd jaar maar dat weerhield ons er niet van om vooruit te gaan en bij te leren. Want stilstaan zit niet in de aard van team Novado! In november woonde onze software architect Jeffrey De Pretre de .NET Conf 2020 bij. Het was een online gebeuren – of wat had je gedacht? – maar daarom niet minder interessant…

Dag Jeffrey, waarom vond je het zo belangrijk om de .NET Conf 2020 (virtueel) bij te wonen?

“We noemen onszelf bij Novado ‘software innovators’ dus dan is het uiteraard een must dat we goed op de hoogte blijven van de laatste vernieuwingen, upgrades en updates in onze sector. We willen ‘top’ blijven in wat we doen, namelijk continu innoveren met technologie en slimme oplossingen. Aangezien wij hoofdzakelijk in .NET ontwikkelen is het natuurlijk cruciaal dat we de evoluties van het platform op de voet volgen. Daarom vond ik het belangrijk om de .NET Conf 2020 in november mee te volgen. Daarnaast interesseert het mij ook persoonlijk. Dus het was zeker geen straf om dit te doen, integendeel!”

Kan je ons wat highlights meegeven van de conferentie?

“De focus van Microsoft op performance de voorbije jaren heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Het .NET 5 platform vervoegt het selecte clubje van top performers in de Techempower benchmark. Dit heeft voordelen voor ons als bedrijf. Want als het onderliggende platform sneller en efficiënter wordt, zorgt dat mogelijk voor snelheidswinst voor onze toepassingen. Bovendien kunnen we meer klanten van dienst zijn met dezelfde infrastructuur.

De Blazor technologie is interessant omdat ze ons toelaat om web frontends, die traditioneel in javascript ontwikkeld worden, ook in C# te ontwikkelen. We gaan uiteraard niet onmiddellijk onze bestaande investeringen in javascript-code naar de vuilbak verwijzen. Maar Blazor biedt op termijn zeker extra mogelijkheden.

Traditioneel hoort bij elke nieuwe release van het .NET platform een nieuwe versie van C# en F#. Dat was dit jaar niet anders. C# 9 is een eerder bescheiden update wat betreft het aantal nieuwe features. Record types en source generators maken het leven van onze ontwikkelaars makkelijker omdat de hoeveelheid repetitieve code die geschreven moet worden vermindert. Op die manier sluipen er minder fouten in de code en het geeft de ontwikkelaars meer tijd om te focussen op het schrijven van code die de voldoet aan de behoeften van onze klanten.

.NET zit nu in een cadans van nieuwe releases die telkens in november gelanceerd worden. Je kan op twee snelheden mee evolueren. Wil je mee zijn met het nieuwste van het nieuwste, dan kan je elk jaar overstappen op de nieuwe release. Als een trager tempo je beter ligt, kan je enkel de LTS (Long Term Support) releases volgen. Dit maakt het voor ons eenvoudig om de technologische evolutie van onze toepassingen te plannen.”

Bedankt voor dit gesprek, Jeffrey!

Ben jij ook gebeten om te innoveren met software en technologie? Misschien zijn we dan wel op zoek naar jou!