Werken als freelance web developer bij Novado: Nicolas vertelt

Sinds januari 2020 is Nicolas Boxus bij Novado aan de slag als freelance web developer. Als een volwaardig lid van ons team bouwt hij mee aan het webloket voor overheidsdiensten. Vandaag laten we Nicolas zelf vertellen wat hij zo boeiend en leuk vindt aan werken bij Novado.

Dag Nicolas, waarom koos je om freelance aan de slag te gaan als ontwikkelaar?

“Nadat ik afstudeerde in 2014, heb ik eerst een aantal jaar in vaste loondienst gewerkt als web developer bij diverse bedrijven. Tijdens mijn laatste werkervaring werd ik ‘uitgezonden’ voor opdrachten van bepaalde duur, bijvoorbeeld bij The Reference en ArcelorMittal. Zo kreeg ik de smaak van vrijheid en flexibiliteit te pakken. Eind 2019 besloot ik om de stap te zetten naar het freelancen. Er is sowieso veel vraag naar IT-profielen op de arbeidsmarkt. Dus ik was er gerust in dat ik voldoende werk zou hebben als freelance ontwikkelaar. Ik kwam eerder toevallig bij Novado terecht dankzij een aanbeveling van mijn vorige werkgever. Een gelukkig toeval, want ik werk hier zeer graag!”

Waarom werk je zo graag bij Novado?

“Ik ben erg gesteld op mijn vrijheid en die vind ik ook terug in de bedrijfscultuur van Novado. De mensen krijgen hier allemaal veel flexibiliteit, bijvoorbeeld op vlak van werkuren. Er is ook een vlakke hiërarchie, met korte en informele communicatielijnen. We worden allemaal aangemoedigd om mee te denken en er is ruimte om onze eigen mening of visie te uiten. Mijn eerste werkgever was een multinational met een strikte hiërarchie waar er gewerkt werd met een prikklok-systeem. Een wereld van verschil met Novado!”

Voel je je als freelancer voldoende betrokken bij het team?

“Ik ben de eerste en voorlopig enige freelance developer in het ontwikkelteam. In het verleden waren er wel al enkele externe consultants, maar telkens voor opdrachten van korte duur. In het begin moesten ze uiteraard wat wennen aan mij, wat logisch is. Maar lang heeft dat niet geduurd en vandaag voel ik me een volwaardig lid van het team. Ik word betrokken bij alle activiteiten en bijeenkomsten, al vonden die het voorbije jaar uiteraard hoofdzakelijk online plaats. Soms doen mijn collega’s eens lacherig over ‘onzen externen’ maar dat is goed bedoeld. Ik voel me hier echt op mijn plaats in het team. In niet-lockdown tijden zit ik trouwens ook bij de collega’s, niet op een ‘eiland’ apart of zo.” (lacht)

Op welke projecten werk je hier voornamelijk?

“Ik werk vooral op eGovFlow, het webloket van Novado voor lokale overheidsdiensten. Ik vind het boeiend om op die manier een business, waarover ik vroeger zeer weinig wist, te leren kennen. Het is een breed project waar een enorme administratie achter schuil gaat. We zijn continu bezig om het te verfijnen en te verbeteren, we blijven innoveren. Een mooie uitdaging en een dankbaar project om op te werken!”

Wat doet Nicolas als hij niet achter zijn computer zit?

“Na mijn uren bij Novado en in het weekend werk ik ook aan mijn eigen projecten. Ik zit dus inderdaad veel achter mijn computer: hét clichébeeld van de programmeur! (lacht) Maar ik vind het ook belangrijk om eens weg te zijn van het scherm en mijn hoofd leeg te maken. Sport is dan mijn ideale uitlaatklep. Ik ga graag naar de fitness en ik probeer geregeld te gaan lopen samen met mijn vriendin. We hebben sinds kort een katje in huis en dat beestje zorgt voor extra leven in de brouwerij. Zeer leuk nu ik altijd van thuis werk, zolang ze maar niet op mijn toetsenbord komt liggen!” (lacht)

Tot slot vroegen we aan onze general manager Bram Van Impe wat zijn visie is vanuit Novado naar freelancers:

Vaste medewerker, stagiair, jobstudent, freelancer… Ongeacht het statuut dat iemand heeft, in the end gaat het altijd over werken met mensen. En die mensen kunnen zich het best ‘uitleven’ in hun job wanneer ze er ook echt bij horen. Wanneer ze met hun werk een reële impact kunnen maken, geheel volgens hun eigen talenten en capaciteiten. Wij kijken bij nieuwe aanwervingen dus in de eerste plaats naar hoe we met mensen willen werken en naar welke skills we op zoek zijn die een meerwaarde kunnen betekenen voor Novado. De bevindingen van Nicolas zijn in dat opzicht een perfecte weerspiegeling van onze visie en idealen. En off the record, Nicolas is gewoon ook een topprogrammeur die perfect matcht met onze bedrijfscultuur. We geven hem de nodige ruimte en die vult hij met verve in. Dat mag zeker ook eens gezegd worden!”

Maak jij binnenkort ook deel uit van het toffe Novado-team, in vast dienstverband of freelance? Bekijk zeker eens onze jobs!