Waarom beelden je business analyse versterken

Als business analist heb je de missie om de noden van de business en je klanten te ontrafelen en die op een bevattelijke manier te vertalen naar het development team.

Je wilt absoluut vermijden dat kostbare informatie verloren gaat. Maar wat als de vermoeidheid al eens toeslaat tijdens weinig interactieve vergaderingen? Wat als developers verdrinken in stapels ellenlange documenten boordevol features en requirements? Dan komt visual facilitation misschien wel als geroepen.

Say what?

Als visual facilitator ga je bijeenkomsten samen met je verschillende stakeholders live en visueel in kaart brengen. Je capteert gedachten, inzichten, bedenkingen, user stories en hoofdpunten in een eenvoudige getekende samenvatting. Die visuele samenvatting helpt om boodschappen te communiceren.

Visual facilitation workshop

Say why?

  1. Een beeld zegt meer dan honderd woorden én blijft langer hangen in het geheugen. Met behulp van een eenvoudige tekening zijn de stakeholders in één oogopslag mee met het totaalplaatje.
  2. Beelden zijn de ideale manier om complexe boodschappen verstaanbaar te maken voor alle stakeholders: niet enkel voor de developers, maar ook voor klanten, projectmanagers en eindgebruikers.
  3. Saaie meetings worden een pak leuker en interactiever omdat je iedereen betrekt in het proces.
  4. Je vermindert de papierberg aanzienlijk: gigantische pakken documentatie maken plaats voor enkele eenvoudige beelden.
  5. In de toekomst kan je het verhaal gemakkelijk gaan herbekijken en valideren zonder dat toekomstige stakeholders door de volledige documentatie moeten gaan.

Say how?

De enige manier om met visual facilitation te starten is het gewoon doén en niet bang te zijn: iedereen kan voldoende tekenen om basisideeën te communiceren. Je kan bijvoorbeeld eerst starten met een workshop over een klein, intern project en achteraf evalueren hoe die gelopen is. Als die evaluatie positief is, kan je visual facilitation technieken uittesten op een groter extern project. Zorg er wel voor dat je toolkit uitgebreid genoeg is voor grotere projecten. Wij hebben alleszins voldoende kleurstiften, post-its en papier in onze toolkit zitten én we zijn zot van de elektrostatische magic-charts waarmee we makkelijk op ramen en muren kunnen schrijven.

Visual facilitation templates

Ben je toch nog onzeker over je tekenskills? Download onze gratis templates. Ook wij hadden ooit hulp nodig van ervaringsdeskundigen om van start te gaan, dus aarzel zeker niet om ons te contacteren via hello@novado.be als je nood hebt aan extra inspiratie voor je eerste workshop. Onze ervaren business analisten Ann en Nikolaas staan voor je klaar.

Wil je meer leesvoer van onze Software Innovators? Hou Novado in de gaten via LinkedIn