Umbraco blaast 16 kaarsjes uit

Dinsdag 16 februari 2021 was een feestelijke dag voor heel wat IT-minded people. Het was de 16de verjaardag van het open source content management systeem Umbraco, dat wereldwijd gebruikt wordt voor flexibele en gebruiksvriendelijke websites. Een grote “Sweet Sixteen” party zat er dit jaar niet in maar we zetten Umbraco wel graag extra in de kijker voor deze speciale gelegenheid.

“The Friendly CMS”

Umbraco is een content management systeem voor het bewerken en beheren van dynamische webpagina’s. Het is een open source platform in .NET MVC met een een achterliggend MSSQL als databank. Dit zorgt voor openheid, waardoor verschillende IT-bedrijven vlot op dezelfde code kunnen werken. Umbraco ontwikkelt zich snel, wat een garantie biedt aan gebruikers dat hun website en projecten mee blijven evolueren doorheen de tijd. Het is het meest gebruiksvriendelijke CMS op de markt en wordt daarom ook wel “The Friendly CMS” genoemd.

Umbraco heeft een aantal grote voordelen:

  • Uiterst gebruiksvriendelijk en intuïtief platform
  • Kan volledig op maat van de gebruiker uitgebouwd worden
  • Geschikt voor elk grafisch ontwerp
  • Zoekmachinevriendelijk
  • Eenvoudig uitbreidbare back-end met tal van eigen componenten en functionaliteiten
  • Flexibele architectuur zorgt voor een vlotte koppeling aan andere toepassingen
  • Korte leercurve voor gebruikers, waardoor ze zeer snel aan de slag kunnen met het invoeren van content
  • Alle content wordt gestructureerd opgeslagen, zodat het een overzichtelijk geheel blijft
  • Wordt ondersteund door alle moderne browsers

Voor de front-end krijgt de gebruiker als het ware een wit canvas. Er zijn heel wat helper-functionaliteiten voorzien om de back-end data te visualiseren en koppelingen te leggen met het userbeheer. Standaard zijn dit MVC pages. Als er zeer interactieve componenten nodig zijn, wordt VueJS gebruikt.

Umbraco certified developers

“Wij werken nu een viertal jaar met Umbraco,” vertelt project manager Olivier Casteleyn. “We hebben verschillende projecten lopen waarbij we Umbraco op maat van onze klanten implementeren. Het portaal KennisWest, dat actualiteit, documentatie en kennis bundelt over de sociaal-economisch ontwikkeling van de Provincie West-Vlaanderen, is een goed voorbeeld van zo’n project. Hierbij gebruiken we Umbraco enkel als CMS. De front-end is volledig maatwerk.”

“Bij Novado hebben we 3 Umbraco certified developers – Dempsey, Manolito en ikzelf – die Umbraco door en door kennen. In 2019 gingen Dempsey en ik naar Codegarden, de jaarlijke Umbraco-conferentie in Denemarken. Daar ontmoetten we de enthousiaste Umbraco community en maakten we kennis met tal van nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten. We zijn ook lid van de BUUG (Belgian Umbraco User Group), die regelmatig meetups organiseert voor andere Umbraco-adepten. Novado was al eens host van zo’n sessie. We vinden het belangrijk om ‘mee’ te zijn met wat er leeft en evolueert binnen Umbraco, zodat we het systeem optimaal kunnen inzetten bij onze projecten.”

Waar past Umbraco precies in het plaatje van Novado?

Bram Van Impe, General Manager:

“Met Novado hebben we een passie voor projecten waar grote hoeveelheden content verwerkt en (idealiter) periodiek onderhouden moeten worden. Uiteindelijk moet deze content uiteraard ook gebruiksvriendelijk ontsloten worden. We zagen dat veel partijen voor CMS’en kozen en kiezen waarin het hele verhaal, van input tot presentatie, gevangen wordt. Letterlijk ‘gevangen’, want vlot meegroeien doorheen de tijd wordt op een bepaald moment onmogelijk door het systeem. Computer says no.”

“Met Umbraco hebben hiervoor de perfecte oplossing gevonden. Zoals Olivier al aangaf, is dit platform enerzijds gebruiksvriendelijk, en anderzijds bijzonder open voor uitbreidingen (bv. headless gebruik) en stabiel over de verschillende versies heen. Wij hebben in 2016 Drupal bewust verlaten, waardoor Umbraco een al even bewuste keuze geworden is. We hebben er nog geen moment spijt van gehad en geloven echt in de toekomst van Umbraco. Op naar de volgende 16 jaar!”

Heb je een project waarin datamanagement belangrijk is? Contacteer ons en we bekijken samen of Umbraco iets voor jou kan betekenen!