Manolito liep stage bij Novado… en wou niet meer weg!

Dit voorjaar liep Manolito Listhaeghe stage bij Novado. Dat beviel hem én ons zo goed dat hij sinds augustus deel uitmaakt van ons software development team. Een enthousiaste nieuwkomer in het bedrijf: daar hoort een al even enthiousiaste vragenronde bij!

Dag Manolito! Vertel eens wat meer over jouw stage bij Novado. Hoe verliep dat, in deze bizarre coronatijden?

“Mijn stage startte op 16 maart, uitgerekend de eerste dag van de lockdown. Ik ben toen een halve dag naar kantoor geweest, zodat mijn stagebegeleider Jeffrey alles kon uitleggen voor mijn stage-opdracht. Daarna verliep de volledige stage van thuis uit. Het nadeel was dat ik het bedrijf hierdoor minder goed kon leren kennen. Anderzijds was ik wel gewoon blij dat mijn stage kon doorgaan, want bij veel van m’n studiegenoten was dat niet het geval. Gelukkig kon ik ook vanop afstand proeven van de toffe bedrijfscultuur en werksfeer bij Novado, bijvoorbeeld tijdens de online koffiesessies. Ik merkte meteen dat hier een heel sterke team spirit hangt en ik werd er snel bij betrokken, ook al was ik ‘maar’ een stagiair. Daarnaast had ik een boeiend stageproject en ik werd uitstekend begeleid. Hierdoor kon ik veel bijleren op een korte tijd. Kortom, een meer dan geslaagde stage-ervaring!”

Het beviel je zelfs zo goed dat je hier niet meer weg wou, want vandaag ben je een vast member van ons development team!

“Inderdaad! In de zomer kreeg ik de kans om hier vast te beginnen en na mijn positieve stage-ervaring heb ik natuurlijk geen seconde getwijfeld. Sinds augustus ben ik vast aan de slag als software-ontwikkelaar. Ik werk hier ontzettend graag.”

Waarom werk je zo graag bij Novado?

“Zoals ik al aangaf, is er een aangename en losse werksfeer. Dit geldt op alle niveaus, ook het management. Mijn mama is momenteel ziek en ik neem een groot deel van de zorg voor haar op mij. Hierdoor ga ik tijdens de werkuren vaak met haar mee naar het ziekenhuis. Ik kan rekenen op veel begrip en flexibiliteit van mijn werkgever, zodat ik ’s avonds kan verder werken. Los van het menselijke aspect is er bij Novado veel ruimte om bepaalde zaken in vraag te stellen. We mogen volop eigen ideeën en suggesties geven om bepaalde werkwijzes en processen te veranderen en te verbeteren. Er wordt hier echt naar mij geluisterd, zelfs al ben ik een junior. Ik vind het leuk om mee te kunnen denken: zo blijf ik gemotiveerd en ik leer er veel door bij.”

Nog een vraag voor onze meer technische lezers: met welke technologieën werk je hier zoal?

“We werken onder andere met .NET Core, Vue.js, MS SQL en EntityFramework. Onze applicaties zijn allemaal maatwerk, voor het opzetten en beheren van de content sites gebruiken we het open-source content management systeem Umbraco. Onlangs volgde ik een opleiding tot Certified Umbraco Master. Ik ben nu de trotse eigenaar van een certificaat en ik kan nóg beter aan de slag met Umbraco. Ik vind het leuk dat mijn werkgever me de kans geeft om bij te leren en beter te worden in mijn job.”

Tot slot nog enkele vragen voor Jeffrey de Pretre, CTO van Novado en stagecoach van dienst. Hoe heb jij de coaching van Manolito aangepakt?

“Stages zijn een vast onderdeel van de rekruteringsstrategie van Novado. We beperken doelbewust het aantal stageplaatsen om voldoende tijd en aandacht te besteden aan elke stagiair. Persoonlijke groei en ownership zijn twee van onze bedrijfswaarden en die gelden ook voor de stagebegeleiding. Elke stagiair wordt ‘ingebed’ in een van onze productteams en werkt actief mee aan de ontwikkeling van dat product. De stagiair is een volwaardig lid van het team, neemt deel aan de daily standups en krijgt verantwoordelijkheid over een deelproject binnen het grotere geheel. Uiteraard laten we de stagiair niet aan zijn of haar lot over. Ook al kan de stagiair altijd terecht bij de teamleaden, we wijzen binnen Novado ook een vaste begeleider toe. Die is er om hem of haar wegwijs te maken en bij te staan met raad en daad. Dat begeleiden mag je trouwens letterlijk nemen. We geven onze stagiairs zoveel mogelijk het initiatief binnen hun project. De begeleider is er als vangnet en klankbord, helpt bij problemen, licht de bredere context van het stageproject toe, stelt kritische vragen bij de ideeën en stuurt bij indien nodig. Het begeleiden op zich is voor onze collega’s op die manier ook een mogelijkheid voor persoonlijke groei. Want bij elk traject leren ze een aantal ‘knepen’ in het omgaan met mensen die later nog van pas kunnen komen.”

Manolito ging na zijn stage vast aan de slag bij Novado. Gebeurt dat vaker?

“Het is niet zo dat elke stagiair na de stage bij ons aan de slag gaat. Maar ze dragen wel allemaal bij aan de continue verbetering en het succes van onze producten. De stage van Manolito, die voor een groot deel tijdens de corona-lockdown verliep, was voor Novado een uitdaging op vlak van interne organisatie. Maar met Teams, vast dagelijks overleg en de nodige ad hoc team calls hebben we een vlotte manier van werken gevonden. Daar voelde Manolito zich blijkbaar ook goed bij, waardoor hij nu tot ons vast team behoort. En daar zijn we blij om!”

Bedankt voor dit aangename gesprek, Manolito en Jeffrey!

Zin om ook stage te lopen bij Novado of ons team te versterken? Check onze vacatures!