Getest en goedgekeurd: virtuele kennismaking met kandidaten

Digitalisering is nu meer dan ooit een topprioriteit voor overheden en organisaties. Onze (virtuele) deuren staan dus nog steeds open voor knappe koppen in development, projectmanagement en sales. Alleen verloopt een eerste kennismaking nu toch net ietsje anders. Onlangs voerden we voor de eerste keer een virtueel kennismakingsgesprek via Microsoft Teams!

Benieuwd naar hoe we dat ervaren hebben? Onze geroutineerde kandidaten-interviewer Olivier blikt terug op de nieuwe ervaring.

HET GESPREK

De videochatomgeving in Microsoft Teams is ondertussen onze nieuwe biotoop geworden. Niet enkel voor gesprekken met onze collega’s of onze maandelijkse koffiekoeksessies, maar ook voor onze externe contacten. Aangezien we die functie dus dagelijks gebruiken, hoefden we ons voor het eerste virtueel kennismakingsgesprek niet meer voor te bereiden dan bij andere gesprekken. Een linkje in de mailbox van onze kandidaat schuiven en klaar is kees.

We waren vooral erg benieuwd naar het gevoel van de kandidaat bij die nieuwe manier van werken. Innovatie is een van onze kernwaarden, dus eigenlijk is het al een goeie eerste test om te zien hoe de kandidaat met het nieuw format omgaat.

Het eerste gesprek is eigenlijk verassend vlot verlopen. Sterker nog: de sollicitatie ging er zelfs veel informeler aan toe dan bij fysieke gesprekken. De kandidaat was relaxt en ook wij voelden ons helemaal comfortabel in onze eigen favoriete stoel. Het leek meer op een ongedwongen gesprek over interesses en ervaringen dan een echt sollicitatiegesprek. Misschien voelen kandidaten zich meer op hun gemak in het comfort van hun eigen huis?

NIEUW FORMAT, NIEUWE FOCUS?

Het gesprek ging er dan wel wat informeler aan toe, maar de inhoud van het gesprek bleef eigenlijk dezelfde: naast dieper ingaan op technische kennis, vooral ook de persoon achter de code leren kennen. Dat laatste ging goed, maar wat we vooral misten? Een whiteboard! Bij de technische vragen is het toch altijd gemakkelijk om een paar zaken uit te tekenen op een whiteboard.

VIRTUEEL SOLLICITEREN IN DE TOEKOMST?

Interessant, zeker voor een eerste kennismaking. Maar het is toch anders om de kandidaat in levenden lijve te ontmoeten. Ook voor de kandidaat is het een grote plus om eens in onze gebouwen rond te lopen, de sfeer op te snuiven en de teams te leren kennen. Als de lockdown voorbij is, zullen we dus zeker weer mensen fysiek willen ontmoeten. Maar ondertussen is Microsoft Teams een waardige vervanger.

Zelf eens virtueel kennismaken met ons team? Stuur een mailtje naar hr@novado.be!