Een positieve terugblik op 2020

Er is al veel gezegd en geschreven over 2020, niet altijd in de positieve zin… We hebben er gelukkig ook veel waardevolle lessen uit getrokken. Onze General Manager Bram Van Impe werd in 2020 “geprikkeld” door heel wat zaken. Hij doet er graag een boekje over open!

Binnen onze eigen context was en is het mooi om te zien hoe wendbaar we zijn. Bij Novado was er op elk moment meer werk dan we konden verzetten. Onze producten groeiden door corona extra snel. Dat is het voordeel van bezig te zijn met de innovaties van morgen… Waar ik me echter wel wat zorgen over maak, is het algemeen welzijn van onze collega’s. Iedereen snakt naar perspectief. Perspectief op weer wat meer contacten met elkaar…

Met de blik op het positieve deel ik graag een aantal van mijn inspiratiebronnen die mij het voorbije jaar geprikkeld hebben.

NETFLIX

  • “The Playbook”*: check zeker de aflevering waarin Doc Rivers zijn kijk en levenslessen als coach deelt, met “Ubuntu” als uitschieter. De gedachte “I am because we are” vind ik zeer waardevol om rond te bouwen. Het is ook de manier waarop ik zelf in het leven sta. Het is fascinerend om verder te graven in Ubuntu op zoek naar meer inzichten. In ruime zin denk ik dat onze Westerse wereld nog veel kan leren van de Afrikaanse waarden.
  • “Black Mirror”: blijft een topper! De manier waarop de echte en de futuristische wereld telkens door elkaar lopen in een spannend geheel is fantastisch. Of je het nu wil of niet, het laat je echt wel anders naar de dingen kijken. Zeker als je zelf met technologie bezig bent.

RADIO

  • Het overkomt mij niet vaak, maar soms heb ik zo van die zeldzame momenten waarop ik nog een blokje om rijd om het einde van een radioprogramma te horen. Dat was zo op 15/11/2020, toen de jonge Brusselse ondernemer Hassan Al Hilou zijn verhaal deed in Touché (Radio 1). Hoe meer verbindend kan iemand in het leven staan? Geen zure uitspraken, wel een positief kritische blik en een duidelijke visie op inclusie. Mochten media zich meer richten op dit soort uitzendingen, zouden we dan niet allemaal samen iets positiever in het leven staan? Check: https://radio1.be/wat-raakt-hassan-al-hilou
  • Na het programma heb ik Al Hilou dan ook bedankt voor zijn positiviteit. Het verhaal werd nog mooier toen hij zei dat mijn zus Liesbeth Van Impe een grote inspiratiebron voor hem was. Ook Liesbeth zat dit jaar in Touché: https://radio1.be/wat-raakt-liesbeth-van-impe. Vanzelfsprekend een van mijn hoogtepunten van 2020. Ik keek al vol bewondering naar wat ze allemaal deed, maar ondertussen ook nog eens kanker overwinnen is toch de overtreffende trap.

BOEKEN

Een moeilijke keuze! Ik lees veel, maar weinig boeken lees ik echt volledig uit. Meestal ben ik in een 4-tal boeken tegelijk bezig. Uit elk boek neem ik wel iets mee. Om er toch een paar uit te pikken:

  • “The Phoenix and the unicorn” van Peter Hinssen. Ik ben kritisch tegenover de verheerlijking van de start-up cultuur. Uiteraard ben ik fan van het ondernemerschap maar er moet wel duurzaamheid onder zitten, zowel qua economisch model als op vlak van zorg voor mensen. Bedrijven die decennialang wendbaar standhouden met veel aandacht en respect voor mensen verdienen evenveel appreciatie als jonge start-ups. Dit boek vindt een positief evenwicht tussen de verschillende types bedrijven. Het Zandlopermodel is alvast een model dat ik verder meeneem naar de praktijk.
  • “Blockchain is van levensbelang”, uitgegeven bij Uitgeverij Vanden Broele, wil ik zeker ook vermelden. Met Novado claimen we de baseline “Software Innovators”. Daarom is het essentieel om ook een mening over blockchain te hebben. Dit boek maakt dat verhaal alvast een stuk duidelijker. Los van het puur technische aspect is het altijd belangrijk om de drivers achter dergelijke verhalen te begrijpen.
  • “Good to great” van Jim Collins is een klassieker, maar ik ben er pas in 2020 toe gekomen om dit te lezen. Het boek is een belangrijke houvast in hoe we naar leiderschap kijken. Hier kan je meteen een aantal linken met Ubuntu (zie eerder) leggen: de kracht van de verbindende leider, het gevaar van het ego…
  • Ik heb er een gewoonte van gemaakt om “Antifragiel” van Nassom Nicholas Taleb jaarlijks te herlezen. In 2020 deed ik dat inmiddels voor de derde keer. Ik laat jullie zelf ontdekken waarom ik blijf teruggrijpen naar dit meesterwerk!

OPLEIDING

Momenteel volg ik een postgraduaat “Trendanalyse en -implementatie”. Bijzonder boeiend om te zien waar trends individuele mensen elkaar raken en hoe dat spel precies in elkaar zit. Vanuit de softwarewereld zitten we sowieso al dicht bij human-centered design. De inzichten rond trends voegen hier een extra dimensie aan toe. Zo kan ik zeggen dat benaderingen als “Watch business first, customers second” echt wel prikkelen in een omgeving waar user-centered design de standaard is. Ik ben nu alles nog bijeen aan het puzzelen. In mei moet dit uitmonden in een eindwerk. Spannend 😊

INSTAGRAM

Vernieuwende inzichten deed ik onder andere op via deze accounts:

  • Satisfied_user
  • therapy
  • Ui_gradient
  • Keeponlearningdaily
  • En nog vele anderen…

Daarnaast zijn er nog een reeks podcasts (eigenlijk pas in 2020 echt ontdekt), apps, blogs en muziek die mij dagelijks prikkelen en interesseren. Zo kan bijvoorbeeld ook het schoolreglement van de Freinetschool van mijn kinderen mij aan het denken zetten. Een systeem dat gericht is op 3 basisregels en verder het aantal regeltjes zo beperkt mogelijk houdt, ten voordele van het gezond verstand. Dat is heel inspirerend voor iemand die zelf ook liefst zo weinig mogelijk richtlijnen hanteert!

* Bedankt collega Gilles De Keer voor de tip!

Heb jij ook inspiratie opgedaan in 2020 die je graag deelt? Check dan onze jobs en wie weet kunnen we elkaar binnenkort inspireren!