De inspiratiebronnen van UX Designer Tijs

Leren op de schoolbanken en ‘on the job’ is één iets. Waar halen onze mensen verder nog kennis en inspiratie uit? Tijs Raes, UX Designer, doet zijn favoriete inspiratiebronnen uit de doeken.

Dag Tijs, zijn er boeken waar jij veel uit geleerd hebt?

“Het laatste boek dat ik las, was ‘The Lean Startup’ van Eric Ries. Dit gaat over hoe voortdurend innoveren tot een succesvolle startup leidt. Ik las het boek toen ik nog bij mijn vorige werkgever, indertijd een start-up, aan de slag was. Het idee van ‘the lean startup’ intussen is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Ondernemers en bedrijven ontwikkelen en lanceren er met succes nieuwe producten mee. Een interessante aanpak, zeker de moeite waard om erover te lezen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik geen grote lezer ben…”

Geen probleem! Wellicht heb je dan veel online of digitale inspiratiebronnen?

“Dat klopt. Ik luister bijvoorbeeld vaak naar podcasts. Ik zet ze op als achtergrond tijdens het werken of ’s avonds wanneer ik in de zetel zit. Op televisie is er toch niks anders te zien! Een van mijn favorieten is de podcast van de Nielsen Norman Group, dé referentie op vlak van UX. Ik lees vrijwel dagelijks de berichten op hun website en ik ben geabonneerd op hun nieuwsbrief. Ik kijk ook vaak naar hun YouTube-kanaal, waar een bepaald topic wordt uitgelegd op een toegankelijke, bondige manier. De informatie en inzichten zijn altijd wetenschappelijk onderbouwd. Ik haal er veel uit voor mijn job, bijvoorbeeld methodieken die aangehaald worden en die ik kan gebruiken bij een project voor een klant.”

“Nog op YouTube volgde ik onlangs een reeks van het bedrijf The Futur, over hoe zij rebranding aanpakken. Dit waren allemaal korte afleveringen, een beetje zoals je een boek zou lezen maar dan audiovisueel.”

Zijn er nog andere websites die je kan aanraden?

“Het kennisplatform Medium.com vind ik zeer interessant. Ik ben geabonneerd op hun dagelijkse updates over UX. Je kan uiteraard het onderwerp kiezen dat jou interesseert. Op die manier leer je de visie van iemand anders kennen op een specifiek topic. Ik vind dit verrijkend, zowel voor mijn job als voor mezelf want het zijn dingen die mij ook persoonlijk enorm interesseren. Het is voor mij zeker geen ‘opgave’ om dit te lezen.”

Hoe blijf je bij op vlak van visueel design?

“Daarvoor volg ik vooral de websites Dribbble en Behance. Die bevatten een schat aan visuele inspiratie en elke dag komt er wel iets nieuws bij. Soms is het wat ‘fancy’ en dus niet altijd bruikbaar in een werkomgeving. Maar het geeft sowieso veel inspiratie!”

Haal je ook inspiratie en ideeën uit ontmoetingen met andere mensen?

“Zeker en vast. Pre-corona ging ik geregeld naar meetup events in andere bedrijven, waar we dan met een groep UX designers uit verschillende firma’s samenkwamen om te brainstormen over een bepaald thema. Dat was altijd zeer boeiend want zo hoor je eens van andere bedrijven hoe zij het aanpakken. Hopelijk kunnen we dit binnenkort weer ‘in levenden lijve’ doen!”