De curve afvlakken met Microsoft Teams

Het begin van de week zetten we dit keer helaas niet in met een van onze koffiekoeksessies of daily standups. Omdat de gezondheid van onze medewerkers onze allergrootste prioriteit is, werkt Novado vanaf vandaag van thuis uit. Gelukkig moeten we daarvoor niet inboeten op onze samenwerking en dienstverlening. De redder in nood? Microsoft Teams.

Hub voor samenwerking

Vroeger werkten we met een grote diversiteit aan communicatietools en opslaglocaties zoals Slack, Outlook en mappen op onze eigen server. Tijdens onze zoektocht naar meer efficiëntie, botsten we begin vorig jaar op Microsoft Teams. Dat is een hub voor teamsamenwerking in Office 365. Ondertussen gebruiken we die tool dagelijks en daar zijn we nu extra dankbaar voor. De tool laat ons namelijk toe om ook in tijden van crisis productief samen te werken.

Communicatie vanaf elke locatie

Microsoft Teams maakt bellen, chatten en vergaderen vanaf elke locatie en vanop elk toestel mogelijk. Naast de desktop- en webapplicatie, ontwikkelde Microsoft namelijk ook een applicatie voor smartphones en tablets. Nu we van thuis uit werken, gebruiken we de chatfunctie om snel iets aan een collega te vragen.

Voor vergaderingen gebruiken we de functie videobellen in groepschats. Tijdens die virtuele vergadering kan je heel gemakkelijk je scherm delen en documenten delen met al je collega’s. Kleine tip: gebruik de functie ‘achtergrond vervagen’ als je je huiselijke setting niet wil blootgeven tijdens een virtuele vergadering.

Bestanden in realtime bewerken zonder VPN

De teams die je opricht, hangen samen met de feitelijke teams in je organisatie. Per team kan je verschillende kanalen toevoegen. Die kanalen zijn eigenlijk specifieke topics waar je binnen een team rond samenwerkt.

Die overzichtelijke kanalen laten toe om je bestanden te structureren en te beheren. Daarnaast kan je Word-, PowerPoint en Excel-bestanden gemakkelijk in realtime bekijken en bewerken zonder het gedoe van verschillende versies van een bestand. Er is namelijk een single version truth (cf. ons bericht over datamanagement). Ten slotte heb je geen nood aan een VPN om toegang te krijgen tot je bestanden. Teams is namelijk een cloud-based app die je gemakkelijk vanuit eender welke locatie kan raadplegen.

Leuke features en gifs

Talloze integraties maken het mogelijk om andere applicaties te gebruiken in Microsoft Teams. Populaire voorbeelden van die integraties zijn Trello, Zoom, Jira, Github en Adobe CC.

Naast alle handige professionele functionaliteiten, is Microsoft Teams ook een ideaal medium om informele communicatie tussen collega’s te onderhouden. In de verschillende teams kan je gemakkelijk berichten posten, reageren op berichten (al dan niet louter in gifs) of een poll opstarten.

Wil je onze Software Innovators op de voet volgen? Hou Novado in de gaten via LinkedIn.