3 innovaties die online communities doen leven

Smarter feed, AI & boosting en mobiele apps: drie innovaties die online communities doen leven. Ontdek hoe wij de Reddit-aanpak toepassen bij de ontwikkeling van kennisplatformen.

De Reddit-aanpak voor kennisplatform Vanden Broele Connect

In mei trokken onze Software Innovators naar TNW Conference 2019: Europa’s populairste tech festival waar 17 500 digital minds hun ideeën delen tijdens panels, workshops en discussies. Een van die digital minds was Chris Slowe, Chief Technical Officer van Reddit. Reddit is een van de bekendste community websites op het weide web. Zijn talk ging over hoe je online communities kan bouwen die leven.

Chris Slowe ging tijdens de talk dieper in op hoe Reddit ervoor zorgt dat de communities blijven leven. Volgens Chris liggen er drie redenen aan de basis van het blijvende succes van Reddit: smarter feed, AI & boosting en een sterke mobiele versie van Reddit. Dit zijn nu net de drie zaken  waar we momenteel aan sleutelen voor de 2.0-versie van het kennisplatform Vanden Broele Connect dat we ontwikkelden voor zusterbedrijf Uitgeverij Vanden Broele.

Smarter feed

De content die vroeger op de homepagina van Reddit lezers terechtkwam is content die gerankt was op basis van populariteit, maar niet op basis van persoonlijke voorkeuren. Daar bracht Reddit verandering in: de homepagina van de lezer werd aangepast aan de context en persoonlijke voorkeuren van de lezer.

Ook op het kennisplatform Vanden Broele Connect willen we er in die nieuwe versie voor zorgen dat de gebruiker zijn homepagina kan personaliseren: de gebruiker moet zijn homepagina kunnen aanpassen op basis van persoonlijke voorkeuren en interesses. Ook voorzien we in de nieuwe versie een tab favorieten waar de gebruikers relevante content en tools op kunnen vastpinnen.

AI & boosting

Reddit heeft door de jaren heen ongeveer 10 terabytes aan data opgebouwd waar ze AI op kunnen loslaten. Zo experimenteren ze met regels op het aantal commentaren, het sentiment van de commentaren (positief versus negatief) en de lengte van de commentaren.

Op Vanden Broele Connect hebben we ook een aantal van die regels ingesteld. Zo komen bijvoorbeeld recente artikels en boeken eerst op de homepagina te staan. Met Vanden Broele Connect 2.0 willen we nog een stapje verder gaan: via contextgevoelige boosting willen we de content op de homepagina afstemmen op persoonlijke voorkeuren, profielinformatie en vorige zoekopdrachten. Dat doen we natuurlijk steeds met respect voor GDPR.

Mobiele versie

Naast de traditionele desktopversie maakte Reddit ook een mobiele applicatie. De grootste uitdaging daarbij was om de look & feel van de website door te trekken naar de applicatie.

Tijdens een aantal brainstormsessies met onze gebruikers merkten we ook dat er een groeiende nood is aan een mobiele versie van het kennisplatform Vanden Broele Connect. Vooral voor gebruikers die door de uitoefening van hun job vaak op de baan zijn en content on-the-go nodig hebben. Daarom ontwikkelden we al een aantal prototypes van een mobiele applicatie. Benieuwd welke versie het best uit de gebruikerstesten zullen komen.

Wil je nieuwe trends en inzichten op de voet volgen? Hou Novado in de gaten via LinkedIn.